1

Tyskland på Nationalmuseet

- murenes fald

Den 8. november 2019 åbnede Nationalmuseet dørene for den store Tysklandsudstilling i anledning af trediveåret for murens fald og det dansk-tyske venskabsår. Den formidlede 600 års tysk historie - videnskab, politik, kultur - og skulle ikke kun beskrive forudsætningerne for det genforenede, demokratiske Tyskland ved murens fald, men bryde grænserne ned til Tyskland og lade muren falde i vores egen bevidsthed, som alt for længe har skilt os fra vores naboland med fordomme og fjendebilleder.

Udstillingen blev oprindelig skabt til British Museum af Neil MacGregor på grundlag af hans bog ”Memories of a Nation”, som netop skulle ændre synet på Tyskland - og han skrev om sine bevæggrunde i et brev til Sportsgoodsfonden:

”It is important that there should be a deeper understanding of Germany - a real vindication - it seems to me that it is a precondition of building the Europe that we all wish to see.”

Der kunne ikke være noget, som står Sportsgoodsfonden nærmere end dette budskab, og derfor tog fonden initiativ til, at udstillingen kom til Danmark og finansierede den på Nationalmuseet. MacGregors bog blev oversat og udgivet på dansk - og interessen for udstillingen og bogen var så stor, at den blev udsolgt og måttes genoptrykkes i flere oplag.

Den viste ikke kun 600 års historie i genstande lige fra Gutenbergs trykpresse til Volkswagen, Albrecht Dürer til Bauhaus og tysk håndværk fra mesterlære til masseproduktion - men formidlede dem i temaweekender med foredrag og debatter, talks og film og inviterede publikum ind i den kunst og litteratur, filosofi og videnskab og politik, som har frembragt Tyskland i dag.

Tysklandsudstillingen blev åbnet af Hendes Majestæt Dronningen og den tyske Udenrigsminister, der satte ord på meningen med det hele i mødet mellem det personlige og det almene i historien:

”Jeg vil gerne takke Sportsgoodsfonden, der har gjort denne udstilling mulig. At dens stifter, Christian Helmer Jørgensen, en gang selv har overlevet tyske koncentrationslejre, gør os endnu mere taknemmelige - og den gave, som denne udstilling er for os, mere dyrebar.”

I åbningstalen gav den tyske forfatter Daniel Kehlmann sin egen version af, hvad det betød for ham at være tysk, og mange måneder frem blev udstillingen besøgt af danskere med deres egen historie, som viste sig at være mere tysk, end de fleste havde forestillet sig - og gav en ny bevidsthed og forståelse af os selv.

For vores historie og kultur er tæt forbundet. Det er op til os at nedbryde muren i vores bevidsthed, som har skilt os ad og skilt os fra os selv alt for længe, og lade os berige af hinanden i stedet for at bekrige hinanden.

Loading

Thanks for your patient